Чашка Петрі – невелика та неглибока прозора чашка з кришкою, яка використовується для культивування клітин в мікробіологічних дослідженнях. Назва походить від імені винахідника німецького бактеріолога – Юліуса Річарда Петрі
Будова чашки
До складу чашки Петрі входить прозорий контейнер з кришкою. Нижні частина більша, вона містить середовище. Верхня частина – кришка, яка захищає середовище від забруднення та втрати вологи
Види чашок Петрі
За формою: зазвичай чашка має циліндричну форму діаметром від 30 до 200 мм (зазвичай 90мм). Також існують чашки квадратної та прямокутної форми
За використанням: багаторазові та одноразові
За матеріалом:
Скло – для виготовлення використовують боросилікатне скло. Воно є термостійким та підходить для стерилізації в автоклаві або лабораторних печах при температурі 120-160оС.
Пластик – чашки з пластику одноразові, це дозволяє уникнути перехресної контамінації, однак такі чашки погано працюють при низьких температурах.
Полістирольні чашки Петрі – одноразові та дешеві, мають більшу ефективність у промислових та клінічних дослідженнях для рутинних тестів.
Поліпропіленові чашки Петрі – темо- та хімічно стійкі та довговічніші.
Ацетат целюлози – такий тип чашок сприяє підвищенню газопроникності, використовують, коли є потреба в кисні та вуглекислому газі.
Нітрилові – при дослідженнях які потребують низькотемпературних режимів (від -30 до 275F)
На основі комірок – дозволяють готувати кілька середовищ в одній чашці (від 2 до 4)
Переваги чашки Петрі:
Забезпечення простору для зберігання культуральних клітин
Уникнення зараження/інфікування
Різноманітність форм та розміру розширює їх універсальність у застосуванні
Прозорість допомагає спостерігати за колоніями всередині неї, не знімаючи кришку
Повторне використання (для багаторазових) після стерилізації
Наша компанія пропонує мікробіологічні середовище від польського виробника Graso
Інформацію про мікробіологічні середовища переглядайте за посиланням:
Comments