top of page

Що ви знаєте про чашку Петрі?

Чашка Петрі – невелика та неглибока прозора чашка з кришкою, яка використовується для культивування клітин в мікробіологічних дослідженнях. Назва походить від імені винахідника німецького бактеріолога – Юліуса Річарда Петрі


Будова чашки


До складу чашки Петрі входить прозорий контейнер з кришкою. Нижні частина більша, вона містить середовище. Верхня частина – кришка, яка захищає середовище від забруднення та втрати вологи


Види чашок Петрі


За формою: зазвичай чашка має циліндричну форму діаметром від 30 до 200 мм (зазвичай 90мм). Також існують чашки квадратної та прямокутної форми

За використанням: багаторазові та одноразові


За матеріалом:


Скло – для виготовлення використовують боросилікатне скло. Воно є термостійким та підходить для стерилізації в автоклаві або лабораторних печах при температурі 120-160оС.


Пластик – чашки з пластику одноразові, це дозволяє уникнути перехресної контамінації, однак такі чашки погано працюють при низьких температурах.


Полістирольні чашки Петрі – одноразові та дешеві, мають більшу ефективність у промислових та клінічних дослідженнях для рутинних тестів.


Поліпропіленові чашки Петрі – темо- та хімічно стійкі та довговічніші.


Ацетат целюлози – такий тип чашок сприяє підвищенню газопроникності, використовують, коли є потреба в кисні та вуглекислому газі.


Нітрилові – при дослідженнях які потребують низькотемпературних режимів (від -30 до 275F)


На основі комірок – дозволяють готувати кілька середовищ в одній чашці (від 2 до 4)


Переваги чашки Петрі:

  • Забезпечення простору для зберігання культуральних клітин

  • Уникнення зараження/інфікування

  • Різноманітність форм та розміру розширює їх універсальність у застосуванні

  • Прозорість допомагає спостерігати за колоніями всередині неї, не знімаючи кришку

  • Повторне використання (для багаторазових) після стерилізації


Наша компанія пропонує мікробіологічні середовище від польського виробника Graso

Інформацію про мікробіологічні середовища переглядайте за посиланням:

Comments


bottom of page